Äitien yhteisöllisyys

Yksi asia, joka minut on raskausajassa täydellisesti yllättänyt, on pienten lasten vanhempien välinen solidaarisuus ja yhteisöllisyys. Tässä tarkoitan sitä nyt etenkin materiaalisuuden kautta, mutta myös muutoin. Tämä on minulle täysin uusi ihmissuhteiden verkosto, johon raskaus on yhtäkkiä avannut ovet.

Konkreettinen ja näkyvä muoto tästä näkymättömästä verkostosta on tavara. Olen saanut valtavasti vauvanvaatteita ja muita tarvikkeita pyytämättä ja pyytämällä, mutta aina kokonaan ilman hintaa. Uutena ei tarvitsisi ostaa mitään, jos ei erikseen halua. Mutta kierrätys on jotenkin tässä vain yksi piirre. Minua hämmentää erityisesti tämä tavaran antaminen. Kukaan ei tunnu haluavan ottaa maksua mistään.

Olemme saaneet valtavasti vaatteita, untuvapussin, kestovaippoja, harsoja, tuttipullon, nokkamukin, ensileluja vaikka millä mitalla, leikkialustan, lakanoita ja muovisuojia, imetystarvikkeita ja vaikka mitä. Hoitopöytä tulee lähes ilmaiseksi, toinen olisi tarjolla tulevaan mummolaan, jos tilaa vain olisi. Ja kaikki nämä on annettu lukuisten, hymyiltyjen ja lämpöä täynnä olevien neuvojen ja kokemustiedon kera. Olen iäkkäänpuoleinen ensisynnyttäjä, ja useimmilla ystävilläni on jo pieniä lapsia. Olen kuullut tiuhaan saman, vilpitöntä tuen tarvetta sisältävän lauseen: ”Laita viesti tai soita, sitten kun haluat jutella jonkun kanssa.” Kaikki tietävät, että olemme kahdestaan – eikun kolmestaan – sitten Kajaanissa, kun vauva on pieni, ja turvaverkot ovat kaukana.

En varmasti ole saanut näin paljon tukea jo ennen varsinaista ”tilannetta” kuin nyt. Olen kiitollinen jokaisesta apua tarjonneesta ystävästä ja läheisestä! ❤

Ja kyllä, olen ostanut myös paljon tavaraa nettikirpputoreilta ja mm. Fidasta. Kaikki ei äitien solidaarisuusverkossakaan sentään ole ilmaista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s