Nimestä ja nimityksistä

Asioita joista minun piti kirjoittaa ennen vauvan syntymää, mutta en ehtinyt: miksi vauvamme tekonimi on ollut koko ajan Sisupussi? Mitä se tarkoittaa? Sairaalassakin moni hoitaja tai kätilö kysyi, millä nimellä kutsumme vauvaamme. Kerroin kysyjille aina tämän saman taustan, joka on lyhyt ja yksinkertainen.

Jokaisen vauvan kehittyminen munasolusta valmiiksi ihmistaimeksi asti on ihme. Ajattelen kuitenkin niin, että vauvaltani tarvitaan erityistä elämänhalua ja sisukkuutta, jotta se selviää, kasvaa ja kehittyy kohdussani huolimatta siitä, että Basedowin tauti ja tyypin 1 diabetes laittavat kaikin tavoin kampoihin ja tekevät vauvan olon tukalaksi.

Yksi joutui jo luovuttamaan silloin pari vuotta sitten, mutta tämä meidän ihme jaksoi taistella, kasvoi isoksi ja syntyi terveenä ja hyvävoimaisena. Jos se ei osoita sisukkuutta,  niin ei sitten mikään.

Tekonimenä Sisupussi on lisäksi sukupuolineutraali, ja olisimme varmaan kutsuneet vauvaa sillä nimellä oli sukupuoli ollut mikä tahansa.

Sisupussi on hellittelynimi, jolla kutsuimme vauvaa jo silloin kun hän oli vasta etäinen ajatus ja toive. Nyt vauva on täällä, nukkuu sängyssään ja on osoittanut sisuaan muun muassa tällä viikolla kasvattamalla painoaan keskimäärin 53 grammaa päivässä. Vielä maanantaina saimme pyyhkeitä siitä, että Sisupussin paino ei ollut noussut toivotulla tavalla, mutta tänään perjantaina oltiin jo reilusti yli syntymäpainon.

Tällä hetkellä tuntuu maailman luonnollisimmalta sanoa kääröämme Sisupussin nimellä, enkä pistä pahakseni jos lempinimi jää hänen käyttöönsä vuoksiksi eteenpäin. Voi kuitenkin olla, että kunhan ristiäiset on pidetty ja oikea nimi saatu käyttöön, tällainen lempinimi vähitellen jää käytöstä. Mutta sisukkuus jää, näin toivon.

Mitä tulee vauvan tulevaan nimeen, sekin on ollut valmiina jo pitkään. Tytölle meillä oli oikeastaan vain yksi nimiehdotus, pojalle enemmän vaihtoehtoja. Mutta ei niistä oikeastaan ole tarvinnut neuvotella, olemme olleet tulevasta nimestä yhtä mieltä jo pitkään.

Sisupussille järjestetään ristiäiset Keski-Suomessa, mutta koska juhlat ovat vasta suunnitteluasteella, palataan niihin sitten myöhemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s